Labels

algılama (6) beden (1) bildiri (2) birliktelik (1) duyum (1) final (1) glee (2) hafta 13 (1) hafta01 (9) hafta02 (6) hafta03 (3) hafta05 (2) hafta07 (1) ipek (1) juri (1) kant (1) kitapçık (1) kitle (1) mapping (1) metin (1) metinlerhakkinda (2) müzik (2) nil (1) özet (2) poster (1) tartışma (1) video (2) yönelimler (1)

Wednesday 6 October 2010

merleau ponty vs marx


my body is not a collection of adjacent things but a synergic system, all the functions of which are exercised and linked together in the general action of being in the world.  phenomenology of perception

manifesto'nun ilk bölümü "burjuvalar ve proleterler" bugünkü adıyla modernleşme sürecinin genel bir görünümünü sunmayı ve marx'ın devrimci doruk noktası olacağına inandığı olayın yer alacağı sahneyi kurmayı amaçlamaktadır. burada marx, modernliğin katı kurumsal çekirdeğini tasvir eder. birinci olarak, bir dünya pazarının doğuşu vardır. bu dünya pazarı yayıldıkça değdiği her yerel ve bölgesel pazarı yok eder. üretim, tüketim ve insan ihtiyaçları giderek uluslararası, kozmopolit bir nitelik kazanır. insan arzularının ve taleplerinin kapsamı, giderek çökecek yerel pazarların kapasitelerinin çok ötesine ulaşır. iletişim dünya ölçeğine genişler ve teknolojik bakımdan karmaşık kitle araçları ortaya çıkar. sermaye giderek daha az elde yoğunlaşır. bağımsız köylü ve zanaatkarlar kapitalist kitlesel üretimle rekabet edemez; topraklarını terk etmek, atölyelerini kapatmak zorunda kalırlar. katı olan her şey buharlaşıyor.

No comments:

Post a Comment