Labels

algılama (6) beden (1) bildiri (2) birliktelik (1) duyum (1) final (1) glee (2) hafta 13 (1) hafta01 (9) hafta02 (6) hafta03 (3) hafta05 (2) hafta07 (1) ipek (1) juri (1) kant (1) kitapçık (1) kitle (1) mapping (1) metin (1) metinlerhakkinda (2) müzik (2) nil (1) özet (2) poster (1) tartışma (1) video (2) yönelimler (1)

Sunday 26 December 2010

Mekan, Direnme ve Yerelliğin Üretimine Dair

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->
“İçinde bulunduğumuz anda neyin mümkün olduğunu sormak mümkün – ekonomik mağduriyet ve toplumsal durgunluktan başka. Başka var olma yolları bulabilirmiyiz? Küreselleşme bize yüklediğinden başka bir şey almamız mümkün mü? Bunlar, günlük öğrenme pratiklerinden başka türlü yaşamımızı talep eden, çaba gerektiren sorular. “Yerelin ahlakı’nı kurmaya yönelik sorular gibi geliyor bana.”
J.K.Gibson-Graham, “Yerelin Ahlakı”, Mayıs, 2001
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Günlük hayatın ‘mekansal mesafesi’ varlığımızı konumlandırmamızı ve toplumsal patikalar örmemizi zorlaştıran bir olgu. Burada ‘toplumsal patikalar’ derken kast ettiğim ‘beraber yaşamak’. Kendimle ve ‘öteki’ yle ilişkim ekonomik ve siyasi kararların belirlediği mekansal örgütlenme aracılığıyla tanımlanıyor. Günlük hayatı yüceltmeyen, ama devinimini göz önünde bulunduran ve araştırma konusu haline getiren ortak bir eylem mümkün mü? ‘Yerellik’ küreselleşmenin ikili yapısının sınırlı çerçevesi dahilinde değil de, bir direniş pratiği olarak düşünebilir mi?
Küreselleşmenin bize yüklediğinden başka birşey olmamız mümkün mü?

No comments:

Post a Comment